• 1

Αξιοθέατα

 

Στην Ερμούπολη

Την Πλατεία Μιαούλη, μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αιώνα. Ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας είναι:

- Το Δημαρχείο, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της Ελλάδας, που θεμελιώθηκε το 1876, έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια, στη δυτική πλευρά του στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ευρημάτων από τη Χαλανδριανή, καθώς και ενδιαφέροντα ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες από την αρχαία πόλη της Σύρου.

http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/history.aspx

- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου (παλαιότερα «Λέσχη Ελλάς»), ενός όμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα (1863-1865). Σήμερα διαθέτει πάνω από 50.000 βιβλία που προέρχονται από τη Συλλογή του Γυμνασίου Σύρου που ιδρύθηκε το 1835 και από τις δωρεές ιδιωτών. Μπορείτε να δείτε παλαιές εκδόσεις από τα ερμουπολίτικα τυπογραφεία του 19ου αιώνα, που αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό για την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας αλλά και σπάνιες εκδόσεις από το 16ο αιώνα.

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί τα τελευταία μια σημαντική έκθεση που αφορά στην ιστορία της γραφής με τον τίτλο «Χαρτί και Καλαμάρι».
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Δημοτικη-Βιβλιοθηκη-Ερμουπολεως.aspx
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Τυπογρφεια.aspx

- ΄Ενας ακόμη σημαντικός σταθμός για την ιστορία των Κυκλάδων και της Σύρου είναι Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων ή τα Αρχεία Νομού Κυκλάδων στην Πλατεία Μιαούλη. που στεγάζονται από το 1990 σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ερμούπολης. Και εδώ φυλάσσονται σημαντικά έγγραφα που αφορούν την συριανή κοινωνία του 19ου αιώνα καθώς και σπάνιες εκδόσεις από σημαντικούς τυπογράφους της Ευρώπης.

Τα γραφεία των Αρχείων είναι ανοικτά για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.30 -14.30. Τηλ. - Φαξ: 22810 86891 http://gak.kyk.sch.gr

- Ανηφορίζοντας προς τον Άγιο Νικόλαο από την Πλατεία Μιαούλη συναντάμε τo Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», που κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με τον Ριγκολέττο του Βέρντι. Σήμερα λειτουργεί και φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Δημοτικο-Θεατρο-Απολλων.aspx

- Τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την αντίστοιχη μεταβυζαντινή εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Ι-Ν--Κοιμησεως-της-Θεοτοκου.aspx

- Το Βιομηχανικό Μουσείο με την εντυπωσιακή έκθεση μηχανημάτων και αρχειακού υλικού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Δήμο της Ερμούπολης και το Κέντρο Νεοελληνικών ερευνών του Ε.Ι.Ε. (Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) στο ανακαινισμένο εργοστάσιο Κατσιμαντή και εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου 2002. Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα της διάσωσης της μεγάλης βιομηχανικής μας κληρονομιάς και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Τηλ.: 22810 81243, 22810 84762
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Βιομηχανικο-Μουσειο.aspx

- Στην περιοχή της Νεάπολης και στον δρόμο που οδηγεί στον μεσαιωνικό οικισμό της ΄Ανω Σύρου βρίσκεται το Δημοτικό Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1834 και αποτελεί ένα «ανοικτό μουσείο της νεοελληνικής γλυπτικής». Το παλαιότερο και διατηρητέο τμήμα του βρίσκεται στα νότια του περιβόλου του ναού του Αγ. Γεωργίου και περιλαμβάνει σημαντική ταφική γλυπτική κυρίως από ονομαστούς τήνιους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα.

http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Ορθοδοξο-Νεκροταφειο-Αγιου-Γεωργιου.aspx

- Είναι γνωστός ο αρχιτεκτονικός πλούτος της πρωτεύουσας του νησιού, Ερμούπολης. Σημαντικός αριθμός κτηρίων, ιδιωτικών και δημόσιων, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από Βαυαρούς αρχιτέκτονες και έλληνες μηχανικούς όπως οι Weiler, Erlacher, Ziller, Βλυσίδης, Ελευθεριάδης και διακοσμήθηκαν από ζωγράφους ιταλούς και ντόπιους. Μπορείτε, λοιπόν, να περιηγηθείτε στους δρόμους και στα σοκάκια της Ερμούπολης και να θαυμάσετε τα νεοκλασικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, στις περιοχές Βαπόρια, Πλατεία Μιαούλη και Πλατεία Θεάτρου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεταμόρφωσης, στην οδό Απόλλωνος κ.α. Η αρχιτεκτονική παράδοση της Ερμούπολης συνεχίστηκε, στο δεύτερο μισό του 19ου αι., και στα χωριά του νησιού όπως Ποσειδωνία, Χρούσα, Παρακοπή, Πισκοπειό, όπου σώζονται ακόμη οι επιβλητικές εξοχικές κατοικίες των εύπορων αστών της Ερμούπολης τριγυρισμένες με κήπους και βοτσαλωτές αυλές. Κτίρια που εκφράζουν μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ιστορίας της Σύρας και φανερώνουν την εποχή ακμής της κατά την οποία αναπτύχθηκε μια δυναμική σε όλα τα επίπεδα, στο οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό.

 

Στην Άνω Σύρο
Ο οικισμός της Απάνω Χώρας ή ΄Ανω Σύρου, αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μεσαιωνικών πόλεων της νησιωτικής Ελλάδας, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Παράλληλα ήταν ένας από τους αρχαιότερους δήμους της χώρας με έτος ίδρυσης το 1834.

Στην Πιάτσα, τον κεντρικό δρόμο του οικισμού, μπορείτε να επισκεφτείτε:
α) το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ. Στο μικρό αυτό μουσείο φυλάσσονται ορισμένα από τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη, τα οποία παραχώρησαν οι συγγενείς του στον Δήμο.
http://www.e-kyklades.gr/showroom/tourism/MARKOS_VAMVAKARIS_MUSEUM?lang=el

β) την ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. Ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Ιστορικό Αρχείο του πρώην Δήμου Άνω Σύρου με σπάνια ιστορικά έγγραφα που, ένα μεγάλο τμήμα τους, αφορά στην κοινότητα της ΄Ανω Σύρου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της ελληνικής Επανάστασης.
http://www.syrosmap.com

γ) την ΄Εκθεση του Κέντρου Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (ΚΙΜΚΕΣ), που φιλοξενείται στο εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου στην ΄Ανω Σύρο, δίπλα στο ναό και περιλαμβάνει: ΄Εγγραφα κυρίως ιστορικά, εκκλησιαστικά, επιτροπικά καθώς και ορισμένα που αφορούν στη διοίκηση του νησιού από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Σπάνιες εκδόσεις από το 16ο ως το 18ο αιώνα από διάφορα σημαντικά τυπογραφεία της Ευρώπης. Χάρτες της Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Σύρας των σημαντικότερων χαρτογράφων του 17ου και 18ου αιώνα καθώς και εκκλησιαστικά κειμήλια.
http://www.go2syros.gr/permalink/4269.html

δ) στην Αίθουσα 03 στην Πιάτσα ΄Ανω Σύρου μπορεί να περιπλανηθείτε στην έκθεση με τίτλο «Τετράδια και φωτογραφίες μαθητών από τον 19ο αιώνα». Ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου παρουσιάζει στη γενέτειρά του μία ενότητα της προσωπικής του Συλλογής. Η σχολική εμπειρία όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε μαθητικά τετράδια του 19ου και του 20ου αιώνα, χειρόγραφες σημειώσεις, ασκήσεις μαθητών, μαθητολόγια, ενδεικτικά, τετράδια καλλιγραφίας κυρίως δημοτικών σχολείων καθώς και φωτογραφικό αναμνηστικό υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κυκλάδες, Ήπειρος, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Αττική κλπ.), αλλά και από τα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πέργαμο, Καππαδοκία, Αλεξάνδρεια, Πορτ Σάιδ. Ένας κόσμος που ξεδιπλώνεται απέναντι και παράλληλα με το επίσημο σχολικό εγχειρίδιο.
http://www.go2syros.gr/permalink/4310.html

 

Δραστηριότητες στη Σύρα

Σας προτείνουμε:

- Τις περιπατητικές διαδρομές που γίνονται κάθε εβδομάδα στο νησί από την Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου. Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες (σηματοδοτημένες και μη σηματοδοτημένες διαδρομές) είναι διαθέσιμα στο επίσημο site της Ομάδας Πεζοπόρων (www.hikingteam.gr), όπου μπορείτε επίσης να δηλώσετε συμμετοχή.

- Τα σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον Πλάτωνα Ριβέλλη στον εξαιρετικό χώρο, του που διατηρεί, στη θέση Αμάραντος. http://www.rivellis.gr/el/seminaria

- Εργαστήρια μαγειρικής με συνταγές των Κυκλάδων. Γαστρονομικοί περίπατοι και ξεναγήσεις στη Σύρο με οδηγό τη Μαρία Κρινά, γαστρονόμο και μαγείρισσα. http://cooking-tales.com

 

 Δείτε εδώ το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων "ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017"

 

 Μεγάλοι Χορηγοί Διοργάνωσης

       ZAGORI GR blue               COS LOGO EN TG ST REG 4C PS

 

       ekka logo 2017      OPAP CORPORATE LOGO GR

 


Θεματικοί Χορηγοί

                                       

                                                                  carglass           FARMASYN LOGO NEW

 
AKMH NEW LOGO
                GAC logo transparent     suunto    logo display     BUFF logo    LOGO HUMAN TECAR       Μεγάλοι Έμπρακτοι Υποστηρικτές

 

     blue star logoo v1    mineta logo v1

                 microsport logo                  Βιοιατρική logo


   runmore 1 


         Events                                                 Υποστηρικτές City Running

         IMG 0068                                                                    Christodoulou elepsa elnisos el     

                                                                                            «Τρεις Ελληνικές, μικρές, οικογενειακές, επαρχιακές επιχειρήσεις… “τρέχουν” μαζί και δείχνουν το δρόμο»


 


    logo 4 epoxes    

triathlon 600x100

logo newsletter

 


 Πρόθυμοι Υποστηρικτές

             Lalizas logo slogan         biosenteonezipper olympic clublondessa

Biokinisi Logo      LOGO GAIA      makryonitis logo  logo proskopoi el    O AGIOS GEORGIOS TERRANOVA    allinfood

    racingcycles logo  DUST CREAM LOGO      Logo Ostria      gourgourakiaLOGO     ntanos logo  itbiz logo  plazacafe logo    

 plastika syrou logokeridis logo  prstore logo Maistrali Group logo v2  neorio logo MAISTRALI CAR RENTAL logo 2    artinglass logo blue   concepy sites 

logo anemologio v2  logo syros express kamelo logo v1   strolling logo  dolfin bay  Screenshot 2017 03 20 16.52.07 Screenshot 2017 03 20 17.24.19  emily  brazera  HOTEL PALLADION  Screenshot 2017 03 20 17.15.39  Screenshot 2017 03 20 17.18.41    alexandra atlantis

 kteo syrou archontissa rooms logo b hermes  sunrise   savvas tavernaIwsif

 

ono suerte εννοια yiantes calmo mare αλλού γυαλού κουζίνα 

EMILIA  handmade  ιθάκη  πετρινο  tsipouradiko tis myrsinis ζαχαρη  HOTEL BENOIS ΠΛΩΡΑ ΠΡΥΜΑ

apollonion Aries kois optics  NHSAKI  ΓΙΩΣΗΦΑΚΙ

kika  paradise   Αρχονταρίκι της Μαρίτσας  vari beach kamelo hotel  syros innRed paddle co harbor springs paddle board club copy

Αρωγοί


apson LOGO  Lifeguard        logo visitsyros v2      CRCS logo  podilates logo  white blue logo sws logo  

human tecar logo    TrLogo website shadow v2 davaris logo v2  LOGO LEANDROS logo oftcSHA Logo 01 www.syroshoteliers.gr LOGO syllogos epaggelmaion  

MELISSA LOGO

 

Χορηγοί Επικοινωνίας


logo ERT3 NEW 2015      ERT periferia   COSTV LOGO ST ONBRIGHT BOX CMYK   NG LOGO BlACKBEST 926

  rnflogo   VILLAGE CINEMAS logo  sbctvlogo    iRun logo web 01 NEW   

noizylogo    core logo    GTP Logo 2011  life events

 logo koini gnomi   go2syros           SyrosToday logo naxostimes logoatlantea logologo travel guide v2

                CYCLADES24 SITE  logo syros sports  sportcyclades logo c24 2  μεσόγειος στο κόκκινο

 

Υπό την Αιγίδα                                          Με την έγκριση


                                          eot                  EOMOP Logo                                              KOE Logo         

Με την Υποστήριξη


                  EC REP EL    EP Signature RGB EL

 

racefinder

London Triathlon Show

PhotoGallery