Αξιοθέατα
Στην Ερμούπολη
Την Πλατεία Μιαούλη, μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες του 19ου αιώνα. Ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας είναι:
- Το Δημαρχείο, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία της Ελλάδας, που θεμελιώθηκε το 1876, έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια, στη δυτική πλευρά του στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σήμερα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ευρημάτων από τη Χαλανδριανή, καθώς και ενδιαφέροντα ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες από την αρχαία πόλη της Σύρου.
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/history.aspx
- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμουπόλεως στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου (παλαιότερα «Λέσχη Ελλάς»), ενός όμορφου νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα (1863-1865). Σήμερα διαθέτει πάνω από 50.000 βιβλία που προέρχονται από τη Συλλογή του Γυμνασίου Σύρου που ιδρύθηκε το 1835 και από τις δωρεές ιδιωτών. Μπορείτε να δείτε παλαιές εκδόσεις από τα ερμουπολίτικα τυπογραφεία του 19ου αιώνα, που αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό για την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας αλλά και σπάνιες εκδόσεις από το 16ο αιώνα.
Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί τα τελευταία μια σημαντική έκθεση που αφορά στην ιστορία της γραφής με τον τίτλο «Χαρτί και Καλαμάρι».
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Δημοτικη-Βιβλιοθηκη-Ερμουπολεως.aspx
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Τυπογρφεια.aspx
- ΄Ενας ακόμη σημαντικός σταθμός για την ιστορία των Κυκλάδων και της Σύρου είναι Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων ή τα Αρχεία Νομού Κυκλάδων στην Πλατεία Μιαούλη. που στεγάζονται από το 1990 σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ερμούπολης. Και εδώ φυλάσσονται σημαντικά έγγραφα που αφορούν την συριανή κοινωνία του 19ου αιώνα καθώς και σπάνιες εκδόσεις από σημαντικούς τυπογράφους της Ευρώπης.
Τα γραφεία των Αρχείων είναι ανοικτά για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.30 -14.30. Τηλ. - Φαξ: 22810 86891 http://gak.kyk.sch.gr
- Ανηφορίζοντας προς τον Άγιο Νικόλαο από την Πλατεία Μιαούλη συναντάμε τo Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», που κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με τον Ριγκολέττο του Βέρντι. Σήμερα λειτουργεί και φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Δημοτικο-Θεατρο-Απολλων.aspx
- Τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την αντίστοιχη μεταβυζαντινή εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Ι-Ν--Κοιμησεως-της-Θεοτοκου.aspx
- Το Βιομηχανικό Μουσείο με την εντυπωσιακή έκθεση μηχανημάτων και αρχειακού υλικού, το οποίο ιδρύθηκε από τον Δήμο της Ερμούπολης και το Κέντρο Νεοελληνικών ερευνών του Ε.Ι.Ε. (Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) στο ανακαινισμένο εργοστάσιο Κατσιμαντή και εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου 2002. Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μια σοβαρή προσπάθεια στον τομέα της διάσωσης της μεγάλης βιομηχανικής μας κληρονομιάς και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Τηλ.: 22810 81243, 22810 84762
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Βιομηχανικο-Μουσειο.aspx
- Στην περιοχή της Νεάπολης και στον δρόμο που οδηγεί στον μεσαιωνικό οικισμό της ΄Ανω Σύρου βρίσκεται το Δημοτικό Νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1834 και αποτελεί ένα «ανοικτό μουσείο της νεοελληνικής γλυπτικής». Το παλαιότερο και διατηρητέο τμήμα του βρίσκεται στα νότια του περιβόλου του ναού του Αγ. Γεωργίου και περιλαμβάνει σημαντική ταφική γλυπτική κυρίως από ονομαστούς τήνιους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα.
http://www.hermoupolis.gr/Ιστορια---Πολιτισμος/Ορθοδοξο-Νεκροταφειο-Αγιου-Γεωργιου.aspx
- Είναι γνωστός ο αρχιτεκτονικός πλούτος της πρωτεύουσας του νησιού, Ερμούπολης. Σημαντικός αριθμός κτηρίων, ιδιωτικών και δημόσιων, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, τα οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από Βαυαρούς αρχιτέκτονες και έλληνες μηχανικούς όπως οι Weiler, Erlacher, Ziller, Βλυσίδης, Ελευθεριάδης και διακοσμήθηκαν από ζωγράφους ιταλούς και ντόπιους. Μπορείτε, λοιπόν, να περιηγηθείτε στους δρόμους και στα σοκάκια της Ερμούπολης και να θαυμάσετε τα νεοκλασικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, στις περιοχές Βαπόρια, Πλατεία Μιαούλη και Πλατεία Θεάτρου, στην ευρύτερη περιοχή της Μεταμόρφωσης, στην οδό Απόλλωνος κ.α. Η αρχιτεκτονική παράδοση της Ερμούπολης συνεχίστηκε, στο δεύτερο μισό του 19ου αι., και στα χωριά του νησιού όπως Ποσειδωνία, Χρούσα, Παρακοπή, Πισκοπειό, όπου σώζονται ακόμη οι επιβλητικές εξοχικές κατοικίες των εύπορων αστών της Ερμούπολης τριγυρισμένες με κήπους και βοτσαλωτές αυλές. Κτίρια που εκφράζουν μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ιστορίας της Σύρας και φανερώνουν την εποχή ακμής της κατά την οποία αναπτύχθηκε μια δυναμική σε όλα τα επίπεδα, στο οικονομικό, κοινωνικό και μορφωτικό.
Στην Άνω Σύρο
Ο οικισμός της Απάνω Χώρας ή ΄Ανω Σύρου, αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μεσαιωνικών πόλεων της νησιωτικής Ελλάδας, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Παράλληλα ήταν ένας από τους αρχαιότερους δήμους της χώρας με έτος ίδρυσης το 1834.
Στην Πιάτσα, τον κεντρικό δρόμο του οικισμού, μπορείτε να επισκεφτείτε:
α) το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ. Στο μικρό αυτό μουσείο φυλάσσονται ορισμένα από τα λιγοστά προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου λαϊκού συνθέτη, τα οποία παραχώρησαν οι συγγενείς του στον Δήμο.
http://www.e-kyklades.gr/showroom/tourism/MARKOS_VAMVAKARIS_MUSEUM?lang=el
β) την ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. Ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί το Ιστορικό Αρχείο του πρώην Δήμου Άνω Σύρου με σπάνια ιστορικά έγγραφα που, ένα μεγάλο τμήμα τους, αφορά στην κοινότητα της ΄Ανω Σύρου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της ελληνικής Επανάστασης.
http://www.syrosmap.com
γ) την ΄Εκθεση του Κέντρου Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (ΚΙΜΚΕΣ), που φιλοξενείται στο εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου στην ΄Ανω Σύρο, δίπλα στο ναό και περιλαμβάνει: ΄Εγγραφα κυρίως ιστορικά, εκκλησιαστικά, επιτροπικά καθώς και ορισμένα που αφορούν στη διοίκηση του νησιού από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Σπάνιες εκδόσεις από το 16ο ως το 18ο αιώνα από διάφορα σημαντικά τυπογραφεία της Ευρώπης. Χάρτες της Ελλάδας, των Κυκλάδων και της Σύρας των σημαντικότερων χαρτογράφων του 17ου και 18ου αιώνα καθώς και εκκλησιαστικά κειμήλια.
http://www.go2syros.gr/permalink/4269.html
δ) στην Αίθουσα 03 στην Πιάτσα ΄Ανω Σύρου μπορεί να περιπλανηθείτε στην έκθεση με τίτλο «Τετράδια και φωτογραφίες μαθητών από τον 19ο αιώνα». Ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου παρουσιάζει στη γενέτειρά του μία ενότητα της προσωπικής του Συλλογής. Η σχολική εμπειρία όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε μαθητικά τετράδια του 19ου και του 20ου αιώνα, χειρόγραφες σημειώσεις, ασκήσεις μαθητών, μαθητολόγια, ενδεικτικά, τετράδια καλλιγραφίας κυρίως δημοτικών σχολείων καθώς και φωτογραφικό αναμνηστικό υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κυκλάδες, Ήπειρος, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Αττική κλπ.), αλλά και από τα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πέργαμο, Καππαδοκία, Αλεξάνδρεια, Πορτ Σάιδ. Ένας κόσμος που ξεδιπλώνεται απέναντι και παράλληλα με το επίσημο σχολικό εγχειρίδιο.
http://www.go2syros.gr/permalink/4310.html
Δραστηριότητες στη Σύρα
Σας προτείνουμε:
- Τις περιπατητικές διαδρομές που γίνονται κάθε εβδομάδα στο νησί από την Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου. Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες (σηματοδοτημένες και μη σηματοδοτημένες διαδρομές) είναι διαθέσιμα στο επίσημο site της Ομάδας Πεζοπόρων (www.hikingteam.gr), όπου μπορείτε επίσης να δηλώσετε συμμετοχή.
- Τα σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου που οργανώνονται κάθε χρόνο από τον Πλάτωνα Ριβέλλη στον εξαιρετικό χώρο, του που διατηρεί, στη θέση Αμάραντος. http://www.rivellis.gr/el/seminaria
- Εργαστήρια μαγειρικής με συνταγές των Κυκλάδων. Γαστρονομικοί περίπατοι και ξεναγήσεις στη Σύρο με οδηγό τη Μαρία Κρινά, γαστρονόμο και μαγείρισσα. http://cooking-tales.com
Δείτε εδώ το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων "ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017"